ТЕОРІЯ АРГУМЕНТАЦІЇ: ФОРМАЛЬНА CONTRA НЕФОРМАЛЬНА ЛОГІКА

Автор(и)

  • I. Matviienko

DOI:

https://doi.org/10.33989/2075-1443.2020.43.212696

Ключові слова:

мислення, аргументація, формальна логіка, неформальна логіка, реальна аргументація

Анотація

У статті представлено дослідження теорії аргументації через дві бінарні позиції, а саме формальну та неформальну логіку. Формальний підхід до теорії аргументації дає чітку структуру, формальні умови та систему аргументації, але як показує життєва практика для того, щоб переконати не достатньо мати істинні судження та формулювати правильні умовиводи відповідно до основних законів логіки. Для переконливості в своїй аргументації слід використовувати і неформальні методи, адже комунікація між людьми носить відносний, не сталий характер.

Теорію аргументації на сьогодні досліджують в різних сфера життєдіяльності людини, і хоча її витоки сягають часів Аристотеля, на сьогодні цим питанням крім філософії та логіки займаються, ще й такі дисципліни як психологія, юриспруденція, політологія, філологія та  багато  інших.  Саме  це  визначає  той факт, що до теорії аргументації вибудовуються все нові       і нові підходи її дослідження та вивчення. Традиційна теорія аргументації є формальною, і вона принципово відрізняється від сучасної, для якої теоретичних відповідей вже недостатньо, а потрібні чіткі практичні настанови. Цей розрив між теорією та практикою в науці ХІХ-ХХ століття дав можливість сформулювати неформальний підхід до теорії аргументації.

Посилання

Aristotel’. (1978). Topika [Topics]. In Sochinenija [Essays] (Vol. 2, pp. 349-532). Moskva: Mysl’ [in Russian].

Freeman, J. B. (2000). The Place of Informal Logic in Philosophy. Informal Logic, 20, 2, 117-128.

Hitchcock, D. (2007). Informal Logic and Concept of Argument. Hardbook of the Philosophy of Science. In Philosophy of Logic (Vol. 5). Amsterdam,

Homenko, I. V. (2013). Teoreticheskie problemy neformal’noj logiki: konflikty tochek zrenija [Theoretical problems of informal logic: conflicts of points of view]. Jepistemologija i filosofija nauki [Epistemology and philosophy of science], 37, 3, 85-99 [in Russian].

Johnson, R. H., & Blair, J. A. (1994). Informal Logic: Past and Present. In New Essays in Informal Logic. Windsor, Ontario, Canada.

Uemov, A. I. (1997). Fundamentals of practical logic with tasks and exercises [Basics of practical logic with tasks and exercises]. Odessa [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ДІАЛЕКТИКА І МЕТОДОЛОГІЯ НАУКИ