ЛЮДИНА У ЦИФРОВОМУ СУСПІЛЬСТВІ: ТРІУМФ І ТРАГЕДІЯ - Shapoval, V. (Філософські обрії, 2023)
У статті розглянуто проблему впливу сучасного суспільства, що всебічно насичується інформаційно-комунікативними технологіями, на свідомість людини, та які це може мати наслідки. Автор торкається зв’язку цих питань з проблематикою війни, та наголошує, що цифрова епоха, яка поліпшує всі сторони життя і комфорт людей, разом з тим несе у собі великі ризики, чи не головним з яких є суттєва деформація свідомості, що спричиняє не тільки падіння з вищих щаблів культури у варварство і дикість, але й загальну знелюдяність, втрату розуміння цінності життя взагалі і тотальне його знищення, аж до самознищення самої людини.