ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЕТНОФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПІДХОДУ У ФОРМУВАННІ ЦІННІСНО-СМИСЛОВИХ ЗАСАД СУЧАСНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Kravchenko, A.; Kovalenko, M. (Філософські обрії, 2019)
У запропонованій статті представлено соціально-філософське обґрунтування інтеграції етнофункціональної методології у конструювання онтологічних та аксіологічих засад сучасної комунікації. Автором розкриваються основні положення полідисциплінарної етнофункціональної парадигми О. Сухарева та пропонуються можливі варіанти їхньої проекції на вирішення проблем, пов’язаних із комунікацією. Зроблено акцент на тому, що задіяння методологічних можливостей етнофункціонального підходу забезпечить побудову ціннісно-смислових засад комунікації з урахуванням тенденцій культурно-історичної ситуації сучасного світу – уніфікації та глобалізації культурного простору, наростання етнічної маргіналізації людства, етнокультурної партикулярності та мозаїчності, експоненційного розвитку інформаційно-комунікаційних процесів, активної міжкультурної комунікації, проблем міжконтинентальних міграцій, вимушеного переселенства тощо. Обґрунтовано твердження про те, що існуючі в певному етносередовищі ціннісно-смислові засади комунікації виконують або етноінтегруючу, або етнодезінтегруючу роль, сприяють або перешкоджають як внутрішньонаціональним, так і міжнародним комунікативним зв’язкам між людьми. Зроблено соціально-філософські висновки про те, що реалізація в інтеркомунікаційному просторі таких елементів ментальності етносу як цінності та смисли становить важливе особистісне, соціальне та планетарне значення. Запропоновано прикладне положення про можливість реалізації просвітницько-педагогічних методів у формуванні ціннісно-смислової сфери особистості для досягнення належного рівня особистісної, суспільної та міжетнічної комунікації.