ЦИФРОВА ЛЮДИНА: ФАНТАЗМ ВТРАТИ ІДЕНТИЧНОСТІ

Автор(и)

  • K. Honcharenko

DOI:

https://doi.org/10.33989/2075-1443.2019.42.202389

Ключові слова:

цифрова людина, іжентичність, втрата ідентичності

Анотація

Безсумнівно, що сучасна епоха проходить під девізом «інформативності», «оцифрування», «віртуальності» та тотального занурення до сфери «візуального». Існує низка визначень сучасності, які формуються переважно на основі її проявів, відповідно й нові визначення того, хто є сучасником.

«Сучасник – той, хто сприймає морок свого часу як щось, безпосередньо до нього належне, щось, що не перестає запитувати його, щось, що є більше за будь-яке світло звернене і ввімкнене для нього. Сучасник – це той, хто безпосереднім поглядом сприймає сяйво темряви, що виходить зі свого часу» (Агамбен, 2012, с. 51). Відповідно, це той, хто рефлексивно перетравлює минуле та не занурюючись в нинішнє, намагається схопити його думкою. Це пов’язано з тим, що сучасність привнесла чимало нових феноменів, які створюють та наповнюють той контекст, в якому існує людина, але які аж занадто стрімко розвиваються, аби бути своєчасно осмисленими.

Посилання

Agamben Dzh. (2012). Chto sovremenno? [What is modern?]. Kiev: Dukh і Lіtera [in Russian].

Makliuen M. & Nikolaev V. (Trans.). (2003). Ponimanie media: vneshnie rasshireniia cheloveka [Understanding media: human external extensions]. Moskva: Kanon-press-Tc, Kuchkovo pole [in Russian].

Manovich L. (2018). Iazyk novykh media [New media language]. Moskva: Ad Marginem press [in Russian].

Nansi Zh.-L. (1999). Corpus. Moskva: Ad Marginem [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

АНТРОПОЛОГІЧНІ ВИМІРИ ТА ОСВІТНІ ПРАКТИКИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА